Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων (Περιτύλιξη Παλετών) έχει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, συγκεκριμένα, όπου για την αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων χρησιμοποιείται ξύλινη ή πλαστική παλέτα.
Η περιτύλιξη παλετών με εκτατό (stretch) φιλμ προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στο εμπόρευμα που βρίσκεται εντός της παλέτας, κυρίως κατά την μεταφορά του.
Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής του φιλμ στην παλέτα. Ο πλήρως χειροκίνητος, όπου χρησιμοποιείται stretch film χειρός και ο 'αυτόματος' όπου χρησιμοποιείται ειδικό αυτόματο μηχάνημα και stretch film μηχανής.
Η PREPAC AEBE διαθέτει λύσεις και για τις δύο κατηγορίες τις οποίες και παρουσιάζουμε παρακάτω:
- Μηχανές περιτύλιξης παλετών
- Φιλμ περιτύλιξης παλετών (stretch film)

Περιτύλιξη της παλέτας με stretch film
Η περιτύλιξη της παλέτας με stretch film αποτελεί ένα σημαντικότατο κέντρο κόστους, ειδικά όταν η περιτύλιξη γίνεται χειροκίνητα. Η περιτύλιξη της παλέτας όμως είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφαλή μετακίνησή της στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Όταν μια επιχείρηση αποφασίσει να «φύγει» από την χειροκίνητη περιτύλιξη, έχει βασικά δύο επιλογές:
- Ημιαυτόματη περιτύλιξη
Η παλέτα μεταφέρεται χειροκίνητα (συνήθως με κάποιο παλετοφόρο) σε μια συγκεκριμένη θέση και ένας αυτόματος μηχανισμός αναλαμβάνει την περιτύλιξη. Η τεχνολογία στις ημιαυτόματες μηχανές περιτύλιξης έχει προχωρήσει πολύ και προσφέρει τρεις αξιόπιστους τύπους μηχανών:
α) με περιστρεφόμενο δίσκο που περιστρέφει την παλέτα ενώ ο μηχανισμός τοποθετεί το stretch film
β) με περιστρεφόμενο φορέα (βραχίονα ή δακτύλιο) που περιστρέφεται γύρω από την ακίνητη παλέτα και τοποθετεί το stretch film
γ) με «ρομποτάκι» που περιστρέφεται γύρω από την ακίνητη παλέτα και τοποθετεί το stretch film
- Πλήρως αυτοματοποιημένη περιτύλιξη
Σε αυτή την περίπτωση ο μηχανισμός περιτύλιξης είναι ενσωματωμένος στη γραμμή συσκευασίας και δεν υπάρχει πια η ανάγκη χειροκίνητης μετακίνησης της παλέτας. Και εδώ έχουμε τρεις τύπους μηχανών, είτε με περιστροφή της παλέτας, είτε με σταθερή παλέτα και περιστροφή του μηχανισμού τοποθέτησης του stretch film (βραχίονας / δακτύλιος ή ρομποτάκι).
Η επιλογή μεταξύ των παραπάνω τύπων έχει άμεση σχέση με την απαιτούμενη παραγωγικότητα. Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να έχουμε μέχρι 35 παλέτες την ώρα, ενώ στις περιπτώσεις με το περιστρεφόμενο μηχανισμό μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και τις 150 παλέτες την ώρα.
Η τεχνολογία του stretch film
Πέραν όμως του συγκεκριμένου συστήματος που θα επιλέγει (ημιαυτόματο ή αυτόματο) ο σημαντικότερος παράγοντας στην τεχνολογία περιτύλιξης είναι το ίδιο το stretch film. Η σύγχρονη τεχνολογία υλικών συσκευασίας μας προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από stretch film που έχουν τη δυνατότητα stretching (προτάνυσης) μέχρι και 400% ενώ το πάχος τους μπορούν να είναι έως 7 μm.
Η επιλογή του κατάλληλου stretch film πρέπει να προκύψει μέσα από προσεκτική διερεύνηση των συγκεκριμένων αναγκών της παλετοποίησης. Πολλές επιχειρήσεις αγοράζουν ακόμα το stretch film με το κιλό, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτό που πραγματικά μετράει είναι το κόστος περιτύλιξης ανά παλέτα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βοηθήσαμε επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της περιτύλιξης των παλετών με stretch film μέχρι και 80%, προτείνοντας τον κατάλληλο συνδυασμό μηχανισμού περιτύλιξης και τύπου stretch film και βέβαια χωρίς να υπάρχει μείωση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος που είναι η ασφάλεια του προϊόντος κατά την μετακίνηση στην εφοδιαστική αλυσίδα.